Estadística de condicions de vida i estructura d’oportunitats dels barris de la demarcació de Barcelona. Inscriu-t’hi!

Ingressos, condicions de vida, igualtat d’oportunitats i dinàmiques comunitàries. Són els quatre grans eixos temàtics d'aquesta base de dades sense precedents, elaborada per l'Institut Metròpoli i la Diputació de Barcelona, que presentem el pròxim 11 de juliol

01/07/2024

Jornada_barris_diba_webLes Estadístiques barrials sobre condicions de vida i estructures d’oportunitat (ECVEO) és un nou instrument estadístic, que ha desenvolupat l’Àrea de Cohesió Social i Urbana de l’Institut Metròpoli i l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona. Es tracta d’una base de dades que informa a escala de barri sobre quatre grans eixos temàtics: ingressos, condicions de vida, igualtat d’oportunitats i dinàmiques comunitàries, i obre una gran oportunitat per a la producció de coneixement territorial per a les polítiques públiques i la consolidació d’una agenda de recerca sobre barris a la província de Barcelona. L’objectiu d’aquest espai de recerca sobre barris i desigualtat és contribuir al coneixement, seguiment i la millora de la intervenció pública en matèria de cohesió social, urbana i territorial.

El pròxim dijous, 11 de juliol, organitzem la jornada “Aproximació als barris de la província de Barcelona. Estadístiques barrials de condicions de vida i estructures d’oportunitat” que vol reflexionar sobre les intervencions sociourbanes als barris de les ciutats i pobles de la Demarcació de Barcelona i, a la vegada, presentar les bases, objectius del projecte, els aspectes teòrics i metodològics que envolten aquest nou instrument estadístic i properes passes. La sessió tindrà lloc al Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona (Carrer del Comte d’Urgell, 187. Barcelona) i ja t’hi pots inscriure!

La jornada s’emmarca en el projecte d’intervenció sociourbana Barris i comunitats, motors de transformació social, de la Diputació de Barcelona. El programa impulsa un nou model d’intervenció integral als barris focalitzat en l’esfera social i el vincle comunitari i també en el marc del treball per promoure un nou model de garantia d’ingressos des dels serveis socials locals.

La sessió ofereix, doncs, un espai on reflexionar sobre els elements nuclears en les intervencions sociourbanes als barris amb una mirada des de les polítiques socials, urbanes i comunitàries.

Programa de la jornada

9:00 hores – Acreditacions

9:30 hores – Inauguració i benvinguda institucional

  •  Lluïsa Moret Sabidó, presidenta de la Diputació de Barcelona

9:45 hores – Projecte «Barris i comunitats: motors de transformació social» i presentació de la recerca «Una aproximació als barris de la província de Barcelona. Estadístiques barrials sobre condicions de vida i estructures d’oportunitats»

  •  Sergio Porcel, cap de Cohesió Social i Urbana. Institut Metròpoli
  • Marta Solé, cap del Servei de Convivència, Diversitat, Infància i Persones Grans. Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat. Diputació de Barcelona.

10:45 hores – Pausa – cafè

 11:15 hores – Taula rodona: Elements nuclears en les polítiques d’intervenció sociourbana una mirada des de les polítiques socials, urbanes i comunitàries

Presenta i modera. Ricard Gomà. Director de l’Institut Metròpoli

  • Ruben Lasheras, professor, doctor i investigador a ALTER Grup d’investigació al Departament de Sociologia i Treball Social de la Universitat Pública de Navarra
  • Lara Navarro-Varas, doctora en Sociologia i investigadora a l’Àrea de Cohesió Social i Urbana. Institut Metròpoli
  • Imanol Telleria, professor de Ciència Política i de l’Administració a la Universitat del País Basc (UPV/EHU), membre del Grupo d’investigació consolidat sobre democràcia participativa Parte Hartuz

Presentació i conducció de la Jornada, a càrrec de Núria de José, periodista i responsable d’actualitat a la Xarxa (Xarxa Audiovisual Local, XAL)