Compartim els continguts de la jornada sobre l’avaluació del Pla de Barris de la ciutat de Barcelona
La jornada "El Pla de Barris de Barcelona: reflexions i balanç de 8 anys d’intervenció", es va celebrar el 2 de juliol, al Hub Social a Barcelona
14/07/2025
Els equips de cohesió social i urbana i de governança i innovació pública de l’Institut Metròpoli van organitzar una nova edició del Seminari Permanent de Barris, amb l’objectiu de posar en comú els aprenentatges acumulats després de vuit anys d’implementació del Pla de Barris i analitzar els reptes socials que encara persisteixen a la ciutat de Barcelona. La jornada, celebrada el 2 de juliol de 2025 al Hub Social de Barcelona i va reunir experts, tècnics municipals i agents socials per debatre els resultats de les recerques orientades a avaluar els efectes del programa impulsat per l’Ajuntament de Barcelona.
Anàlisi de resultats i polítiques contra la vulnerabilitat
La jornada va començar amb la benvinguda de Sergio Porcel, cap de l’àrea de Cohesió Social i Urbana, que va situar el Pla de Barris com el programa de millora de barris més rellevant actualment a Catalunya i Espanya, destacant el seu caràcter innovador i el major esforç que destina a la intervenció social respecte d’altres programes similars precedents. A més, va destacar alguns dels principals resultats de l’avaluació que ha portat a terme l’Institut Metròpoli sobre el programa.
En el primer bloc de la jornada, anomenat “Què sabem dels resultats del Pla de Barris de Barcelona fins ara?, els ponents van destacar l’impacte positiu del Pla de Barris, tant en la reducció de la vulnerabilitat urbana com en la percepció de millora per part del veïnat. Es va remarcar especialment el descens de la desigualtat i la consolidació de xarxes ciutadanes que reforcen la cohesió social als barris d’intervenció.
Aquesta primera taula rodona, moderada per Marc Martí, va comptar amb la participació d’Arnau Balcells (director del Pla de Barris), Fernando Antón (Institut Metròpoli) i Albert Recio (FAVB).
Innovació en l’àmbit educatiu: reduint els efectes de barri en les trajectòries formatives
L’educació ha estat un dels eixos centrals de la jornada, pilar estratègic del programa per transformar el futur dels barris més desafavorits de la ciutat. L’investigador de l’Institut Metròpoli, Andreu Termes, va presentar dades que evidencien com el programa ha permès millorar les trajectòries formatives i limitar els efectes del context de barri en infants i joves. Aquests resultats van ser contrastats amb les aportacions de membres de la comunitat educativa i tècnics municipals: Fina Pidelaserra (Pla de Barris), Xavier Bonal (Consell Assessor), Marta Comas (Consorci d’Educació) i Maria Montserrat (Institut Escola Trinitat Nova).
Mirada al futur i reptes pendents
La cloenda va anar a càrrec de Lluís Rabell, regidor del Pla de Barris, que va destacar la importància de continuar apostant per polítiques integrals i innovadores en la nova etapa 2025-2028 del programa. A més, va recordar que encara hi ha “molt camí per fer” per assolir barris “realment igualitaris i justos” a Barcelona.
Amb aquest seminari, l’Institut Metròpoli reafirma el seu compromís amb la recerca aplicada i la generació de coneixement útil per a les polítiques públiques de transformació social.
I si voleu tota la informació, vinculada a la jornada, la podeu consultar en els següents enllaços:
- Us convidem a recuperar els informes dels 8 anys d’intervenció del Pla de Barris elaborats per l’Institut Metròpoli, documents en els quals s’ha basat part de la jornada
- Presentació de Sergio Porcel sobre “El Pla de Barris: anàlisi estructural,d’abast i d’impactes“.
- Accedeix al resum de la jornada a través del fil de Bluesky.
- Llegeix la relatoria del 3r Seminari Permanent de Barris