L’Institut Metròpoli desenvolupa les seves activitats en l’àmbit de la recerca, la transferència, formació i cocreació de coneixement. Tot plegat, vinculat a les dinàmiques socials, residencials, ecològiques, econòmiques i territorials de l’àrea i de la regió metropolitana de Barcelona, així com a la interacció d’aquestes amb el conjunt de Catalunya i de l’àmbit europeu.

Recerca

L’activitat de l’Institut Metròpoli s’orienta a impulsar el suport i la innovació en les polítiques públiques i les pràctiques socials, per avançar cap a un model sostenible, inclusiu i de prosperitat compartida. Generem i compartim coneixement en xarxa per al progrés d’una metròpoli creativa, policèntrica i resilient, que avança cap a la justícia socioespacial, la transició ecològica i la governança democràtica.

Ho fem, a través de tres tipus diferents de projectes:

  • Infraestructures de coneixement (enquestes) que produeixen un sistema estable d’informació metropolitana
  • Projectes de recerca aplicada orientats a la diagnosi i anàlisi de les principals dinàmiques metropolitanes i a la innovació i suport a les polítiques públiques
  • Projectes de recerca bàsica, per mitjà de xarxes d’àmbit europeu i estatal

 

Actualment, impulsem més de 100 projectes de recerca aplicada anuals. Pel que fa a la recerca bàsica, s’ha enfortit notablement i ara participem en 6 SGR, 17 projectes de recerca competitiva (8 UE; 9 Estatals).

L’activitat de recerca la fem, a partir de 10 àrees temàtiques: cohesió social i urbana; convivència i seguretat urbana; drets socials i polítiques públiques; infància i adolescència; habitatge; economia regional i urbana; mobilitat; sostenibilitat urbana; ecologia i territori; governança i innovació pública.

Dues de les àrees temàtiques es despleguen, a través de dues unitats autònomes: l’Observatori Metropolità de l’Habitatge i l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona. A més, hi treballen set serveis transversals que ofereixen suport a la recerca: cartografia; comunicació; estadística; gestió i recursos humans; informàtica; innovació metodològica; treball de camp i suport a la recerca. L’Institut desenvolupa també el Sistema d’Indicadors Metropolitans de Barcelona (SIMBA) i la Base Cartogràfica d’Equipaments de l’àrea metropolitana de Barcelona. L’Institut Metròpoli participa en diverses xarxes internacionals de recerca.

Transferència

L’Institut Metròpoli està compromès amb la difusió dels processos i els resultats de la recerca. La difusió s’articula per mitjà de:

  • les publicacions estables de l’Institut: revista Papers, Anuari Metropolità, AMB en Xifres, Butlletí electrònic…
  • els espais i eines de debat: Espai Metròpoli
  • el servei de documentació
  • els canals de comunicació externs de l’Institut: Twitter, Linkedin, Youtube, pàgina web
  • mitjans de comunicació

Formació

L’Institut i la Universitat Autònoma de Barcelona ofereixen el Màster Metròpoli en Estudis Urbans i Metropolitans, com a títol propi de la UAB, de 60 crèdits.

L’Institut Metròpoli, conjuntament amb l’IGOP (UAB), ofereixen el curs Ciudades en crisis y nuevas políticas urbanas, a través de la plataforma en línia MOOCS (Massive Open On-line Course).

Descarregeu-vos:

Estratègia Institut Metròpoli 2024-2027
Pla de Treball Institut Metròpoli 2024
Pla de Treball 2024. Informe de desplegament (Consell Setembre 2024)

Notícies

Inici del treball de camp de l’enquesta En moviment pel clima

Consciència ambiental, hàbits de mobilitat i posicionament envers un possible peatge urbà a l’àmbit de Rondes de Barcelona

Font: Martí Petit. Ajuntament de Barcelona

Patents i fluxos de coneixement a Europa: una anàlisi territorial dels “spill-overs” i “spill-ins” tecnològics

Un nou estudi examina els patrons espacials de la innovació a les regions NUTS3 europees i planteja implicacions estratègiques per a la metròpoli de Barcelona

Hem obert inscripcions i convocatòria de beques de la nova edició del Màster Metròpoli!

El Màster Metròpoli en Estudis Urbans i Metropolitans és un màster propi de la Universitat Autònoma de Barcelona que ha dissenyat i imparteix l’Institut Metròpoli, des de fa gairebé 10 anys

Font: Lucas Amillano. Ajuntament de Barcelona

Inici del treball de camp de l’enquesta de Cohesió Urbana 2025

Satisfacció amb l’habitatge, patrons de mobilitat residencial i valoració de l’entorn residencial, entre els temes que s’analitzaran

Contacte

L’Institut Metròpoli té la seva seu social al campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Universitat Autònoma de Barcelona
Campus de Bellaterra
Plaça del Coneixement, edifici MRA, p. 2
08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)

tel.: 93 586 88 80
e-mail: info@institutmetropoli.cat

Horari d’atenció al públic: 8-15h

Formulari de contacte

Per una relació detallada de les vies d’accés a l’Institut Metròpoli, cliqueu aquí