Aposta pels prats florits en la xarxa de parcs de l’àrea metropolitana per afavorir la biodiversitat

L’Observatori Metropolità de Papallones s’amplia a 16 parcs i 4 platges i fa una crida a nous voluntaris

01/03/2021

L’Observatori Metropolità de Papallones mBMS (metropolitan Butterfly Monitoring Scheme), impulsat per l’IERMB, el CREAF i amb el suport de l’AMB, assenyala que els prats florits són més rics en papallones i afavoreixen la biodiversitat. Així es desprèn de l’informe de resultats 2020.

D’acord amb els dos anys de dades del projecte, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) afavorirà els prats florits fent compatible l’ús públic dels parcs. Els resultats obtinguts gràcies a persones voluntàries no deixen lloc a dubtes: els prats dels parcs sotmesos a poques segues, sense regar i lliures d’herbicides i fitosanitaris tenen més biodiversitat de papallones que els prats tradicionals formats de gespa o prats regats. “Aquesta biodiversitat, en termes de número d’espècies i abundància d’individus, és similar als prats seminaturals, sense cap tipus de gestió i sovint situats fora dels parcs”, comenta Joan Pino, director del CREAF i coordinador científic del projecte.

Som molt conscients dels beneficis dels prats florits pel que fa a la biodiversitat i als serveis ecosistèmics associats; a més, contribueixen a tenir una millora paisatgística important i uns parcs més resilients als impactes negatius, com les plagues i les sequeres”, afirma Jordi Bordanove, Coordinador de Serveis de Promoció i Conservació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).Sempre que puguem afavorirem els prats florits, instal·larem una senyalització específica que iniciem aquest any i explicarem els seus beneficis a la població a través de les diferents activitats d’educació ambiental”.

El projecte s’amplia a 16 parcs i quatre platges més

Fins ara, l’Observatori recollia dades de biodiversitat a sis parcs i dues platges metropolitans de Badalona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Esplugues de Llobregat, Gavà, Montgat, Tiana, Ripollet, Sant Boi de Llobregat i Sant Joan Despí. Al 2021 el projecte s’amplia a un total de 16 parcs i quatre platges metropolitans que inclouen, a més, els municipis de Barberà del Vallès, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts i Viladecans. Per fer-ho, el projecte té oberta una crida a persones voluntàries que vulguin rebre formació i es comprometin a fer el seguiment de papallones al parc o platja que li sigui més còmode.

Als parcs i platges metropolitans ja s’han identificat el 16 % de les papallones catalanes

Polyommatus_icarus_XavierSisquella

Polyommatus Icarus | Foto: XavierSisquella

Els resultat combinats de dos anys recullen una primera fotografia de la biodiversitat de papallones d’aquest parcs i platges metropolitans. Concretament, entre el 2019 i el 2020 s’han observat 33 espècies de papallones, la qual cosa indica que als parcs i platges metropolitans s’hi troben el 16,3 % de les espècies presents a Catalunya. En total s’hi han comptat 2.205 papallones des del juny fins a l’octubre de 2020. Les espècies més abundants als parcs són la blaveta comuna (Polyommatus icarus), la saltabardisses de solell (Pyronia cecilia) i la blanqueta de la col (Pieris rapae). Els dos parcs amb més espècies de papallones han estat el parc de la Fontsanta (Sant Joan Despí i Esplugues de Llobregat) i el parc del Torrent de la Font i Turó de l’Enric (Badalona), els únics amb més de 20 espècies detectades.

De les dades de l’Observatori també se’n destaca el paper de les platges metropolitanes, que tenen una comunitat de papallones diferent a la dels parcs. En aquests espais tan lligats al mar les papallones més comunes són la pòntia comuna (Pontia daplidice), la blaveta comuna (Polyommatus icarus) i la safranera de la col (Colias crocea). “Es posa de manifest el valor de les platges en la conservació i millora de la biodiversitat metropolitana”, apunta Joan Marull, Director del Departament d’Ecologia i Territori de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) i director del projecte.

L’Observatori Metropolità de Papallones mBMS està impulsat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) i del centre de recerca en ecologia CREAF, mitjançant el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori de Barcelona (LET) constituït per les tres entitats anteriors.

 

Totes les notícies