Les persones racialitzades reporten major discriminació respecte de la població total

Són dades de l’Enquesta de Convivència i Seguretat de l’Àrea Metropolitana Barcelona, que enguany inclou una prova pilot per recollir els episodis de discriminació viscuts per les persones racialitzades

15/07/2025

L’Àrea de Convivència i Seguretat Urbana de l’Institut Metròpoli i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) impulsen l’Enquesta de Relacions Veïnals i Convivència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (ECAMB) per obtenir informació sistemàtica i representativa sobre les relacions i interaccions en l’àmbit local de les persones residents a l’àrea metropolitana.  

Des de l’Institut Metròpoli, publiquem l’informe amb una primera exploració de les dades sobre discriminació recollides a l’edició 2024 de l’ECAMB. L’informe es centra principalment en mostrar els primers resultats per a la població de l’àrea metropolitana, començant per la discriminació en general i focalitzant en cada motiu de discriminació després. A més a més, amb la finalitat de millorar la comprensió del fenomen de la discriminació viscuda per altres col·lectius de l’àrea metropolitana, enguany l’ECAMB avança l’anàlisi de la interseccionalitat incloent categories d’autoidentificació consensuades amb les comunitats de Barcelona i una prova pilot per recollir els episodis de discriminació viscuts per les persones racialitzades de l’àrea metropolitana de Barcelona. 

 

Índex global de discriminació del 29,1% 

Un 29,1% de la població metropolitana declara haver patit com a mínim un episodi de discriminació durant el darrer any, una xifra semblant a l’estimada a l’edició 2022 de l’ECAMB, un 28,8%. Aquest és l’índex global de discriminació, és a dir, el percentatge de persones que han patit almenys un episodi de discriminació durant l’any per qualsevol dels motius suggerits a l’Enquesta de Convivència i Seguretat de l’Àrea Metropolitana Barcelona (ECAMB).  

Gràfic 1. Índex global de discriminació. 

Gràfic 1. Índex global de discriminació. 

Font: ECAMB 2024. 

 

Principal motiu de discriminació: ser dona 

Els eixos de discriminació són els motius de les diferents experiències discriminatòries percebuts per la població suggerits a l’ECAMB. El principal motiu de discriminació a l’àrea metropolitana de Barcelona és pel fet de ser dona (13,7%), un percentatge molt similar al de l’edició 2022 de l’ECAMB (15,4%). 

Gràfic 2. Eixos de discriminació (sobre el total de persones). 

Font: ECAMB 2024.

 

Les dones, les persones joves, les nascudes a l’estranger i les que pertanyen al col·lectiu LGTBIQ+ reporten més episodis de discriminació 

S’estima que les dones pateixen un 10% més episodis de discriminació que els homes, un 33,4% vers un 23,8%, respectivament. Les persones joves tendeixen a patir més discriminació que qualsevol altre grup d’edat. Pel que fa a les persones nascudes a l’estranger, el 39,2% de reporten haver patit almenys un episodi de discriminació vers el 25% de les persones nascudes a l’Estat. La població metropolitana resident a municipis de més de 100 mil habitants presenten una major tendència. D’altra banda, fins el 48,4% de les persones autoidentificades com a col·lectiu LGTBIQ+ reporten haver viscut una situació de discriminació. 

Gràfic 3. Índex global de discriminació segons sexe, grup d’edat, lloc de naixement, grandària municipal, i categoria d’autoidentificació. 

Font: ECAMB 2024.

Les persones racialitzades reporten major discriminació respecte de la població total 

Per primer cop en aquesta edició, s’ha dut a terme una prova pilot amb l’objectiu de recollir els episodis de discriminació viscuts per les persones racialitzades de l’àrea metropolitana de Barcelona. Els resultats d’aquesta mostren un nombre preliminar total de persones racialitzades discriminades major (44,9%) respecte de la població total de l’àrea metropolitana de Barcelona (29,1%). 

Gràfic 4. Índex global de discriminació de les persones racialitzades. 

Font: ECAMB 2024.

 

El 31,2% de les persones discriminades reporten que no van comunicar l’episodi de discriminació 

Un terç de la població no comunica la situació de discriminació viscuda. De les persones discriminades que sí que ho van comunicar, un 50,5% ho van fer a una persona de l’entorn familiar o amistat. 

Gràfic 5. Comunicació de l’episodi discriminatori. 

Font: ECAMB 2024.

En els propers mesos, es proveiran nous informes temàtics de l’edició 2024 de l’ECAMB dedicats a la convivència a escales de veïns i barris i la solitud. 

 

 

 

Totes les notícies