Comença el treball de camp de l’Enquesta de seguretat pública de Catalunya 2025
L’enquesta es realitza a una mostra aleatòria de 8.000 persones residents a Catalunya de 16 anys o més i s’allargarà fins a finals de juliol
16/07/2025
El Departament d’Interior ha iniciat aquest mes de juny el treball de camp de l’Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya (ESPC) 2025, una eina clau per conèixer les experiències de victimització i les percepcions de seguretat de la ciutadania. L’enquesta es realitza a una mostra aleatòria de 8.000 persones residents a Catalunya de 16 anys o més, mitjançant entrevistes telefòniques assistides per ordinador i s’allargarà fins a finals de juliol. Des de l’Institut Metròpoli, assumim el control del treball de camp i la consolidació de les bases de dades de l’enquesta.
A diferència de les estadístiques policials, que només recullen els fets denunciats, l’ESPC permet obtenir informació sobre delictes no denunciats i sobre opinions i sentiments subjectius relacionats amb la seguretat i l’actuació policial. Això la converteix en una font complementària essencial per entendre la realitat de la seguretat pública, des de la perspectiva de la ciutadania.
Les preguntes sobre victimització fan referència als fets viscuts durant el 2024, mentre que les opinions i valoracions s’enregistren en el moment de l’entrevista. Aquesta diferència temporal explica que les dades de l’enquesta combinin referències a l’any anterior amb percepcions actuals.
L’ESPC forma part del Programa estadístic de la Generalitat de Catalunya i la seva primera edició es va dur a terme l’any 2000. Inicialment, tenia una periodicitat anual, però des del 2013 es realitza cada dos anys. L’edició de 2025 és la 20a edició de l’enquesta i la 7a en format biennal.