Recerca urbana per transformar Anuari Metropolità de Barcelona 2023

2023

Autors:

Ricard Gomà, Juan Carlos Migoya, Marc Martí-Costa, Albert Arias-Sans, Cecilia Conde, Sandra Aguilera, Marc Figuls, Vittorio Galletto, Sergio Porcel, Fernando Antón-Alonso, David Gil i Irene Cruz, José María López-Riba, Cristina Sobrino Garcés, Marta Murrià Sangenís, Xavier Bach Coma, Joan Checa Rius, Núria Pérez Sans, Paolo Chevalier i Núria Ruiz Forés, Elena Domene, Mar Satorras, Marina Borràs, Adrian Vandellós, Laura Calvet-Mir, Pau Guzmán, Jaime Vila, Nuria Machuca, Isabel Martín, Anna Oliva, Jordi Bordanove, Joan Pino i Joan Marull, Pau Alarcón, Frederic Romea, Albert Sales, Aleix Arcarons i Mireia Sender (Observatori Metropolità de l’Habitatge), Emma Cortés, Laia Curcoll (Institut d’Infància i Adolescència de Barcelona).

Descripció:

Recerca urbana per transformar és el títol de l’Anuari Metropolità 2023. Són quatre paraules que intenten expressar un projecte col·lectiu. O més ben dit, una realitat fonamentada en quatre dècades de compromís amb l’anàlisi i els canvis de la metròpoli de Barcelona. Una realitat/projecte en evolució permanent, que enguany enforteix l’aposta de futur amb el fet simbòlic d’un canvi de nom i d’imatge. En efecte, l’històric IERMB és ara l’Institut Metròpoli, i a la nova denominació l’acom-panya el descriptor que emmarca aquest volum. Recerca urbana per transformar esdevé, també, el primer anuari de l’Institut Metròpoli: amb una nova proposta de format i amb la voluntat d’obrir una etapa que esperem llarga i fructífera.

Aquesta edició recull el més significatiu i innovador de la recerca aplicada desenvolupada pels diversos equips de l’Institut al llarg dels darrers mesos. L’anuari s’obre amb un capítol sobre les agendes urbanes i les noves formes de planificar ciutats i territoris en clau estratègica. Segueix després una anàlisi del mercat de treball de la metròpoli, després dels impactes pandèmics i de les noves regles del joc fixades per la reforma laboral. El volum s’endinsa, tot seguit, en la realitat dels barris: del procés de millora i actualització de l’índex de vulnerabilitat urbana (IVU) a l’anàlisi de la convivència als barris en clau d’igualtat per mitjà de l’enquesta de relacions veïnals (ECAMB). Es desplega, a la part central de l’Anuari, un bloc de tres treballs vinculats a la transició ecològica: el potencial de canvi modal del vehicle privat a formes més sostenibles de mobilitat; les percepcions, efectes i pràctiques d’adaptació a les onades de calor, i l’experiència de ciència ciutadana que suposa l’observatori de papallones per al coneixement de la biodiversitat. El volum es tanca amb tres capítols en què la recerca es connecta a l’agenda de polítiques urbanes de Barcelona: les respostes dels serveis socials a l’exclusió residencial; els programes de rehabilitació d’habitatges, i les accions innovadores en l’espai públic en el marc estratègic de la ciutat jugable, allà on el dret a la ciutat ho és per a totes les edats, també per als nens i les nenes.

Editorial: Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona

Lloc d'edició: Bellaterra

Any: 2023

Pàgines: 276

ISBN: 978-84-92940-56-1

[Descarregar document]