El 61% de les persones residents a l’àrea de Barcelona es declaren usuàries habituals del transport públic, un milió més que l’any 2022

Són dades de l’Enquesta de mobilitat en dia feiner 2024 (EMEF), estadística oficial de la Generalitat de Catalunya, promoguda per l’ATM i realitzada per l’Institut Metròpoli

08/07/2025

Els desplaçaments en transport públic van batre un nou rècord al 2024, amb una mitjana de 3,6 milions de desplaçaments diaris. Això suposa un increment del 8,6% respecte del 2023 i situa la seva quota modal en el 18,2%. Així, es superen en més de 300 mil desplaçaments els valors prepandèmia. A més, un 61% de la població resident a l’àmbit de la província de Barcelona declara ser usuària habitual del transport públic, un 55% més respecte del 2022, en valors absoluts, passant de 1,9 milions a 3 milions de persones usuàries.

Nivell d’ús declarat habitual dels mitjans de transport Població resident al SIMMB ≥16 anys. Font: EMEF 2022-2024.

Són dades de l’Enquesta de mobilitat en dia feiner 2024 (EMEF), estadística oficial  de la Generalitat de Catalunya, promoguda per l’ATM i realitzada per l’Institut Metròpoli, des de fa 20 anys i considerada el principal referent per mesurar la mobilitat a l’àrea de Barcelona. En la darrera edició del 2024 s’han enquestat 11.420 persones.

Motius d’aquest rècord d’ús del transport públic

Els motius que expliquen aquest increment són de diversa naturalesa, si bé, un factor a tenir en compte són les bonificacions dels preus dels títols de transport públic d’ús recurrent.

Preguntats sobre com ha afectat la bonificació dels preus dels títols de transport en les pautes de mobilitat, s’observa un increment de fins al 14,1% de les persones que utilitzen més el transport públic. Per contra, aquelles persones que declaren no fer servir mitjans de transport públic s’ha anat reduint.

EMEF mobilitat

Efectes en les pautes de mobilitat per la reducció dels preus dels títols de transport públic Població resident al SIMMB ≥16 anys. Font: EMEF 2023-2024.

20 milions de desplaçaments en dia feiner

L’EMEF evidencia també que la mobilitat en l’àmbit SIMMB, equivalent a la província de Barcelona, es manté propera als 20 milions de desplaçaments en un dia feiner i, de la mateixa manera que l’any 2023, se superen les xifres prepandèmia. No obstant això, l’any 2024 s’ha donat un lleuger descens del 2,2% respecte del 2023, malgrat que la població resident en aquest territori ha incrementat un 1,9%. Això fa que la mitjana de desplaçaments diaris per persona amb 3,95, sigui lleugerament inferior a la mitjana de l’any anterior (4,11).

EMEF mobilitat

individus i desplaçaments a l’àmbit SIMMB (Sistema Integrat de Mobilitat Metropolitana de Barcelona), corresponent a l’àrea o demarcació de Barcelona. Població resident al SIMMB ≥16 anys. Font: EMEF 2019-2024.

En relació als desplaçaments del dia anterior, la mobilitat activa (caminant, bicicleta, patinet i altres vehicles de mobilitat personal) és majoritària, amb un 48,3% de la quota modal. Tot i això, l’ús d’aquests mitjans de transport es redueix en termes absoluts respecte del 2023, (-7,6% de desplaçaments diaris). Els desplaçaments en transport públic pugen un 8,6%.

El vehicle privat es manté estable (+0,9%) i obté amb una quota modal del 33,5%, que és inferior a la del 2019.

EMEF mobilitat

*Sistema Integrat de mobilitat Metropolitana de Barcelona Distribució dels desplaçaments segons mode de transport. Població resident al SIMMB ≥16 anys. Font: EMEF 2019 – 2024.

A Barcelona i l’àmbit metropolità el transport públic i la mobilitat activa ocupen una quota modal més alta. Per contra, a l’àmbit de la regió metropolitana de Barcelona l’ús del vehicle privat guanya pes en la mobilitat diària de les persones residents.

EMEF mobilitat

Desplaçaments en milers Distribució dels desplaçaments segons mode de transport i corona de residència Població resident al SIMMB ≥16 anys. Font: EMEF 2024.

Les dones fan més desplaçaments amb modes sostenibles que els homes

Les dones es desplacen en major proporció que els homes caminant (49,5% i 42,7%, respectivament), si bé, les diferencies s’accentuen entre els mitjans de transport motoritzats.  La quota modal del vehicle privat entre els homes supera la de les dones en 11 punts percentuals.

EMEF mobilitat

Distribució dels mitjans de transport segons sexe. Població resident al SIMMB ≥16 anys. Font: EMEF 2024.

El teletreball s’estabilitza

L’any 2024 el teletreball entre la població ocupada resident a l’àmbit SIMMB es manté amb xifres similars a les del 2022, al voltant del 9%-10% de població. Des del 2020, la població ocupada resident a Barcelona és la que practica més teletreball el dia anterior laborable, amb valors del 13% al 2024.

EMEF mobilitat

Percentatge de població ocupada resident a l’àmbit SIMMB que teletreballa el dia anterior laborable a l’enquesta segons corona de residència Població resident al SIMMB ≥16 anys. Font: EMEF 2019-2024.

Després de valors excepcionalment alts entre els anys 2020 i 2022, l’any 2024 el percentatge de persones que declaren no sortir de casa en dia feiner presenta els valors més baixos des del 2019. Un 6,3% de persones que declaren no sortir de casa el dia anterior laborable.  

EMEF mobilitat

Sortida i no sortida el dia anterior laborable a l’enquesta (%). Població resident al SIMMB ≥16 anys. Font: EMEF 2019-2024.

La mobilitat per motius personals al voltant del 40% de la mobilitat diària en dia feiner

La quota de mobilitat ocupacional (feina i estudis) se situa en el 16,9% l’any 2024, similar a la del 2023 i encara per sota dels nivells del 2019. Pel que fa als desplaçaments per motius personals, representen el 39,7%, amb un lleuger descens en relació amb l’any anterior.

EMEF mobilitat

Distribució dels desplaçaments segons motiu
Població resident al SIMMB ≥16 anys. Font: EMEF 2019-2024.

La població resident a l’àmbit SIMMB usuària del transport públic se sent segura a l’hora utilitzar-lo

En tots els àmbits territorials analitzats la població usuària del transport públic té una percepció de seguretat mitjana per sobre de 7, en una escala de 0 a 10.

La por a patir determinats fets delictius entre les persones usuàries del transport públic ha estat recollida a l’EMEF 2019, 2022 i, més recentment, al 2024. Les dades mostren una tendència a la baixa pel que fa a la por a patir robatoris, agressions físiques i verbals. Els robatoris continuen sent el tipus de delicte que genera més por en tots els anys analitzats.

EMEF mobilitat

Por a patir fets delictius per tipus de fet
Població resident al SIMMB ≥16 anys. Font: EMEF 2019, 2022 i 2024.

Més de dos terços de les incidències són en tren i la resta en bus

En una escala de 0 a 10, les persones usuàries del transport públic residents al SIMMB es troben amb incidències pràcticament la meitat de vegades que el fan servir (4,7). No hi ha diferències destacades, segons les corones de residència. Les persones usuàries del transport públic ferroviari són les que més en pateixen.

EMEF mobilitat

Mitjà de transport públic amb el que es troben més incidències Població resident al SIMMB ≥16 anys. Font: EMEF 2024.

Les persones que declaren patir incidències al transport públic. Majoritàriament declaren que no prenen cap mesura especial, si bé, també hi ha un percentatge rellevant de persones que declaren que canvien de mitjà de transport.

EMEF

Conductes per evitar incidències al transport públic. Població resident al SIMMB ≥16 anys. Font: EMEF 2024.

Notable increment de l’ús de la T-mobilitat, que passa del 17% al 51%, en un any

A partir de l’any 2024, la majoria de títols de transport públic de l’ATM ja estaven disponibles al sistema de la T-mobilitat. Com a conseqüència, l’EMEF ha detectat un augment notable del seu ús entre la població, que ha passat del 17,4% a la tardor del 2023 a més del 50% a la tardor del 2024.

La majoria de les persones que utilitzen la T-mobilitat ho fan en la modalitat de targeta de plàstic.

Ús de la T-mobilitat. Població resident al SIMMB ≥16 anys. Font: EMEF 2023 i 2024.

La valoració global de la T-mobilitat entre les persones usuàries és molt positiva: de 8,3 a la primera onada i de 8,4 a la segona, en una escala de 0-10. La satisfacció en el seu ús difereix poc segons la modalitat d’ús, tot i que la targeta de plàstic és la que rep una major satisfacció, de 8,9 sobre 10.

Valoració de la satisfacció en l’ús de la T-mobilitat
Població resident al SIMMB ≥16 anys. Font: EMEF 2024.

Enquesta de mobilitat en dia feiner

L’EMEF és una estadística de periodicitat anual que es fa des de l’any 2003 a les persones de 16 i més anys residents a l’àmbit de l’ATM de Barcelona. A partir de les dades que proporciona, es poden analitzar els patrons de mobilitat en funció de les característiques de la població i dels diferents territoris. Des del 2013 és considerada una estadística oficial de la Generalitat de Catalunya, donant mostra del seu rigor i fiabilitat per la qualitat de la mostra i la metodologia.

El treball de camp de l’EMEF 2024 s’ha fet en dos períodes: primavera i tardor. Cal tenir en compte que en l’edició del 2024 s’ha aconseguit una mostra final d’11.420 individus, amb una ampliació de mostra específica pel municipi de Barcelona de 1.300 individus, repartits equitativament entre les dues onades.

Cal considerar que l’EMEF no recull la mobilitat de les persones que es desplacen per aquest àmbit, però que no en són residents (població flotant, turistes o visitants). Així mateix, l’EMEF recull informació de la mobilitat en dia feiner, per tant, no s’obté informació de la mobilitat en caps de setmana ni dies festius.  En aquesta anàlisi tampoc es consideren els desplaçaments in labore de la població professional, és a dir, població en què l’acció de desplaçar-se és un element clau en la seva ocupació (taxistes, missatgers, transportistes, comercials, tècnics, serveis d’urgències i emergències, etc.).

Edició 2025

En aquests moments s’ha tancat el treball de camp de la primera onada de l’edició de EMEF 2025. Els mètodes de recollida d’informació són els mateixos que les darreres edicions, amb una previsió inicial de fer 2.603 entrevistes en línia i 7.497 a través de trucades telefòniques, el que fa un total d’10.100 enquestes.

Dades al nou Observatori de la Mobilitat de Catalunya

Aquesta enquesta la trobareu disponible al web de l’ATM de Barcelona i al portal web de l’Observatori de la Mobilitat de Catalunya (OMC), la plataforma digital impulsada per la Generalitat que busca integrar en una única pàgina web tota la informació relacionada amb la mobilitat de Catalunya. Pròximament, també es publicaran els resultats per àmbits, Barcelona, AMB i RMB.

Totes les notícies