Catalunya presenta el seu Pla d’Acció OGP per avançar cap a un govern obert

L’àrea de Governança de l’IERMB elabora l’avaluació inicial del procés de co-creació i els compromisos del Pla d’acció OGP Catalunya 2021-2023

21/02/2022

OGP_IERMB

L’IERMB ha fet l’avaluació inicial del Pla d’Acció de l’Open Government Partneship (OGP), tant del procés de co-creació, com dels compromisos adquirits. Aquesta avaluació serà una eina útil per aprendre de l’experiència d’un procés de co-creació innovador dut a terme per l’administració catalana. L’informe ofereix recomanacions per garantir la sostenibilitat de la col·laboració en la fase d’implementació del Pla d’Acció i per millorar l’efectivitat dels compromisos adquirits.

L’avaluació s’ha realitzat, durant els dos mesos posteriors a la fixació dels compromisos, per encàrrec de la Direcció General de Participació, Processos Electorals i Qualitat Democràtica de la Generalitat de Catalunya.

Aliança Mundial de Governs Oberts

Catalunya és membre de l’Aliança Mundial de Governs Oberts (Open Government Partneship, OGP), des del mes d’octubre del 2020. L’OGP és una xarxa internacional que promou el govern obert, formada per més de 70 estats i 70 ciutats i regions, a través del seu programa local.

A Catalunya, s’ha elaborat un Pla d’acció en un procés de co-creació, co-liderat per les administracions públiques i la societat civil. El Pla té com a objectiu establir una visió estratègica i compromisos per avançar en els principis de govern obert: transparència, rendiment de comptes, participació pública i inclusió i accés obert a la tecnologia i innovació.

Pla d’acció de l’OGP

El passat mes d’octubre del 2021 es van acordar definitivament els 5 compromisos del Pla d’Acció OGP Catalunya 2021-2023:

  1. Fomentar els processos participatius per a polítiques i projectes amb impacte territorial.
  2. Disposar de plans d’integritat per als ens locals de Catalunya.
  3. Estandarditzar conjunts de dades vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030, posant a disposició dades obertes de qualitat de tot el territori, facilitant-ne la reutilització i potenciant-ne l’impacte.
  4. En l’àmbit de la igualtat de gènere es treballarà per tenir més dades obertes d’alta qualitat que permetin analitzar de manera integral la desigualtat socioeconòmica de les dones i la feminització de la pobresa.
  5. Ampliar el programa europeu OpenCohesion School que ja es duu a terme a Catalunya i que s’adreça als centres educatius, on l’alumnat treballa amb dades obertes de les seves ciutats per tal d’ampliar la cultura de dades entre els joves.

En el procés d’elaboració del Pla d’acció hi ha participat una setantena de persones, representants de les diferents administracions públiques catalanes, la societat civil, persones expertes i la ciutadania en general. La participació s’ha articulat en una sèrie d’espais de co-creació i de consulta ciutadana.

Totes les notícies