Recerca social per orientar les polítiques públiques: el cas del Pla d’infància de Barcelona

El 34,4% dels infants i adolescents de Barcelona viuen en risc de pobresa o exclusió social (taxa AROPE)

08/12/2021

A Barcelona hi viuen 246.453 infants i adolescents d’entre 0 i 17 anys. Representen el 14,8% de la població de la ciutat. D’aquests, el 34,4% viuen en risc de pobresa o exclusió social (taxa AROPE) i 1 de cada 10 infants i adolescents viu per sota el llindar de la pobresa extrema.

pla_infancia_diagnosi_1

Són algunes de les dades de la diagnosi de la infància i l’adolescència de Barcelona duta a terme per l’Institut Infància i Adolescència, en el marc de l’Observatori 0-17 BCN. Aquesta recerca, que mostra la fotografia dels nens i nenes de la ciutat, assenta les bases del Pla d’infància de Barcelona que acaba d’aprovar l’Ajuntament. Es tracta, doncs, d’un clar exemple de com la recerca social pot i ha d’orientar la política pública.

pla_infancia_diagnosi_2

La diagnosi del pla es fa, a partir dels prop de 150 indicadors d’infància i adolescència de l’Observatori 0-17, (una de les actuacions que impulsava el pla anterior), i ha analitzat diferents estratègies, plans i compromisos de ciutat que incorporen objectius de millora per a la infància. A més, s’ha tingut en compte conclusions d’altres recerques d’infància, així com el que els nens i nenes de la ciutat han dit a partir de diferents processos participatius com ara el programa Parlen els nens i nenes, l’Agenda dels infants, les aportacions dels nens i nenes al PAM-PAD o l’Audiència Pública.

pla_infancia_diagnosi_3

Aquest ampli treball de recerca es va concretar en una proposta inicial de reptes en matèria d’infància que es van posar a debat amb més de 150 persones expertes de l’àmbit acadèmic, professional i de les entitats socials, en un ampli procés participatiu dinamitzat des de l’Institut Infància i Adolescència.

pla_infancia_diagnosi_4

El Pla d’Infància 2021-2030. Reptes i actuacions per millorar les vides i drets de la infància i l’adolescència a Barcelona, que l’Ajuntament ha aprovat aquest mes d’octubre, parteix, doncs, d’aquesta radiografia sobre l’estat de la infància i l’adolescència a la ciutat i, des de la perspectiva de drets, estableix els principals reptes de ciutat en matèria d’infància. En concret, el Pla s’estructura al voltant de 7 drets de la infància als quals s’hi vinculen 23 reptes de ciutat i 70 actuacions destacades per a fer-hi front.

Totes les notícies