El 20% de la població metropolitana es va sentir víctima d’almenys un delicte durant el 2020, en plena pandèmia

L’índex de victimització va caure 7 punts a l’àrea metropolitana de Barcelona durant l’any del confinament per la covid

10/04/2022

Foto victimitzacio-2020-IERMBDurant l’any 2020, l’any del confinament, en que les restriccions de mobilitat per la pandèmia van ser més severes, el 20% de la població metropolitana assegura haver patit, com a mínim, un fet delictiu. Així es desprèn de l’Enquesta de Victimització de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (EVAMB), elaborada per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) a través de 8.000 entrevistes personals. L’EVAMB quantifica i analitza la seguretat urbana al territori metropolità a través de la victimització i la percepció de la seva població.

La seguretat personal, que comprèn des de robatoris de bossa o cartera fins a amenaces o agressions, és l’àmbit amb major prevalença: un 13,3% dels enquestats s’han sentit víctimes d’aquests delictes, la majoria robatoris no violents. Les dones presenten un índex de victimització (14%) més elevat que els homes (12,5%).

El segon àmbit més comú és el del vehicle: robatoris d’accessoris o l’intent de robatori del cotxe o la moto, entre els més freqüents. Un 6,2% de les persones entrevistades declara haver-ne estat víctima.

Pel que fa a l’entrada o intent d’entrada a domicilis, es va sentir afectat el 2,9%. En el cas de les segones residències, la proporció escala fins el 4,2%

El 0,5% declara haver estat víctima d’algun fet contra la seva botiga o comerç. Amb el tancament de negocis causat per les restriccions sanitàries durant 2020, la victimització en aquest sector ha decaigut respecte l’any anterior, quan va ser del 0,8%.

L’enquesta també ha mesurat de forma exploratòria i experimental els fets comesos en l’entorn virtual. El 9,4 % de la població de l’àrea metropolitana de Barcelona es va sentir víctima d’un delicte contra la seguretat cibernètica. Els més comuns són les estafes en la compra online o la infecció de dispositius mòbils amb virus o arxius maliciosos.

Marta Murrià, cap de l’àrea de Convivència i Seguretat Urbana de l’IERMB i autora de l’estudi, explica que “les dades mostren que la distribució territorial de les victimitzacions i dels sentiments d’inseguretat té un clar component metropolità, i depassa els límits administratius de les ciutats”.

Les restriccions de mobilitat i els confinaments van reduir la victimització

victimitzacio-metropoli-barcelona-IERMB

Font: EVAMB, 1990-2021

Les dades de l’EVAMB mostren una caiguda important en l’índex de victimització a la metròpolis de Barcelona durant el 2020, atesa la situació d’excepcionalitat que ha comportat la pandèmia i el confinament. L’índex global de victimització va disminuir 7 punts percentuals respecte l’edició anterior.

Augment en la seguretat percebuda als barris i ciutats metropolitans

D’acord també amb l’EVAMB, la seguretat dels barris metropolitans rep una valoració mitjana de 6,40 punts i la de les ciutats ha estat de 5,99 punts en una escala de 0 (no hi ha gens de seguretat) a 10 (hi ha molta seguretat). Aquestes xifres suposen un augment en la seguretat que la població metropolitana atribueix als seus barris i ciutats, després que la percepció disminuís lleugerament, durant dos anys consecutius. Aquest increment s’ha produït especialment a la zona del Besòs i de forma significativa a Badalona. També augmenta la percepció de seguretat a Santa Coloma de Gramenet, sobretot en relació als barris.

Millora en la valoració dels serveis policials

L’EVAMB també pregunta sobre l’opinió de la població sobre els serveis policials que operen a l’AMB (Policia Local i Mossos d’Esquadra) en l’escala de 0 (donen un servei pèssim) a 10 (donen un servei excel·lent). La població metropolitana avalua amb 7,13 punts de mitjana els serveis que presten els Mossos i amb 6,82 punts els de les policies locals, puntuacions que milloren les dels dos anys anteriors.

Totes les notícies